Παρασκευή 3 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΒΡΟΣ - ΡΟΔΟΠΗ
Επίσκεψη στα στρατόπεδα

Συναντήσεις του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Ζιώγα με κρατούμενους μετανάστες

Οι άθλιες συνθήκες κράτησης που επικρατούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και οικονομικών μεταναστών στον Εβρο και τη Ροδόπη διαπιστώθηκαν για ακόμη μια φορά χτες, στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Γιάννη Ζιώγα.

Στο Κέντρο Φύλαξης στο Φυλάκιο του Δήμου Κυπρίνου του Εβρου, που άρχισε να λειτουργεί τον Απρίλη του 2007, χτες κρατούνταν 340 πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους και τρία παιδιά. Στην πλειοψηφία τους είναι πρόσφυγες από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Μπαγκλαντές και λιγότεροι από τη Σομαλία και την Ερυθραία. Δεν υπάρχει διερμηνέας, νομική υπηρεσία για τη στήριξη των αιτημάτων τους, δεν υπάρχουν κοινωνικοί λειτουργοί. Υπάρχουν μόνο αστυνομικοί, σαράντα οκτώ τον αριθμό, μία γιατρός και δύο νοσοκόμες.

Το φως της μέρας, στη διάρκεια της διαβίωσής τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, μπορούν να δουν μόνο μέσα από τους θαλάμους. `Η την περίπου μία ώρα τη μέρα που βγαίνουν στην αυλή, τμηματικά, για να περπατήσουν και να απασχοληθούν στις πρόχειρες εγκαταστάσεις βόλεϊ και μπάσκετ.

Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που επισκέφθηκε το στρατόπεδο δεν επιτράπηκε να συναντηθεί με τους πρόσφυγες και τους οικονομικούς μετανάστες.

Αμέσως μετά την επίσκεψη στο χώρο ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ: «Πρόκειται για στρατόπεδο συγκέντρωσης. Δεν είναι χώρος φιλοξενίας ή υποδοχής προσφύγων και οικονομικών μεταναστών. Διαπιστώσαμε πραγματικά τι σημαίνει ιμπεριαλιστική πολιτική, τι σημαίνει πολιτική που στηρίζει η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της χώρας μας για τα ανθρώπινα αυτά θύματα».

Επίσης, ο Γ. Ζιώγας σημείωσε την αυτοθυσία που επιδεικνύει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να τους παράσχει ιατρική φροντίδα και τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθεί με επιπλέον προσωπικό.

Φταίει η κυβέρνηση

«Δεν έχουμε πρόβλημα με τους μετανάστες. Με την κυβέρνηση τα 'χουμε που δεν προγραμματίζει μια σειρά έργα αναγκαία για τη στήριξή τους και την καλύτερη λειτουργία του κέντρου υποδοχής», είπε ο δήμαρχος του Δήμου Κυπρίνου, Μ. Στράτζαλης, στη σύντομη συνάντηση που είχε με τα στελέχη του ΚΚΕ. Και ενημέρωσε πως ο δήμος ζητά την επέκταση του δημοτικού ιατρείου και τη στελέχωσή του με επιπλέον ιατρούς ειδικοτήτων. Σήμερα διαθέτει έναν παθολόγο και έναν αγροτικό ιατρό και ζητούν να προσληφθούν τουλάχιστον ένας μικροβιολόγος, ένας ακτινολόγος και ένας οδοντίατρος ώστε να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες υγείας που παρέχει το ιατρείο και να μπορεί να εξυπηρετεί και τους πρόσφυγες - οικονομικούς μετανάστες.

Επίσης, ο δήμαρχος ζητά αντί να δαπανώνται ετησίως 100.000 ευρώ για το άδειασμα του βόθρου του Κέντρου, να δοθούν τα απαραίτητα χρήματα για τη δημιουργία βιολογικού καθαρισμού ώστε και η περιοχή να μην επιβαρύνεται σχεδόν καθημερινά από τις δυσάρεστες οσμές.

Το απόγευμα ο βουλευτής του Κόμματος επισκέφτηκε το στρατόπεδο μεταναστών «Βέννα», στην Κομοτηνή, και είχε συζήτηση με πολλούς από τους μετανάστες που κρατούνται εκεί. Στο στρατόπεδο κρατούνται 167 άτομα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ